Android 11’i Daha Verimli Kullanmak İçin 7 Akıllı Düzenleme

Google, Android’in en sürümü Android 11’i piyasaya sürüyor fakat her şey kurulduğu gibi kalırsa cihazı verimli kullanabilmeniz mümkün değil.

Aylarca süren testlerden sonra, Google geçen salı günü gecikmeli olarak da olsa güçlü Android 11 güncellemesini resmen yayınladı. Yeni Android sürümü beklendiği gibi Google Pixel markası ile sattığı kendi telefonlarına otomatik olarak kuruluyor. Yazılıma erken erişme fırsatı olan diğer üreticiler de bu sürümü kendi telefonlarında yayınlamak için çalışmalara devam ediyorlar.

Özellikle bu güncellemeyle, Google’ın en ilginç ve kullanışlı yeni özelliklerinden bazıları, tam anlamıyla etkili olabilmek ve ciddi bir iş odaklı kullanıcı olarak biraz ince ayar yapmanızı gerektiriyor.

Evet, cihazın tam optimize olarak önünüze gelmemiş olması belki can sıkıyor olabilir ama bu ayarlar çok uzun sürmeyecek. Elbette bu işi yapmak tamamen size kalmış.

Bu nedenle, bunu, Android 11’den en iyi şekilde yararlanmak ve Android 11’e yeni yükseltilmiş telefonunuzu olabildiğince verimli hale getirmek için yol haritanız olarak düşünün – kurumsal kullanım, kişisel kullanım ve mütevazı elektronik arkadaşınızın hizmet edebileceği diğer herhangi bir dünyasal amaç için.

Hazırsanız başlayalım.

Android 11 Optimizasyon Ayar 1: Bildirim belleğini etkinleştirin

En sevdiğim Android 11 özelliklerinden biri ve yıllardır görmeyi özlediğim bir şey, yeni bir yerel Bildirim Geçmişi bölümü. Tam olarak beklediğiniz gibi: Bir bildirimi kazara kaydırdığınızda, hızlı bir şekilde bir geçmiş sayfasına atlayabilir ve geri çekebilirsiniz. Kullanışlı, değil mi?

Buradaki önemli husus ise, bazı nedenlerden dolayı, Android 11’in Bildirim Geçmişi seçeneği varsayılan olarak otomatik olarak etkinleştirilmez. Bu yüzden açmak için zaman ayırmazsanız, ihtiyacınız olduğunda orada olmayacak.

Neyse ki, bu küçük sorunun düzeltilmesi daha kolay olamazdı: Sistem ayarlarınızın Uygulamalar ve Bildirim bölümünü açın, “Bildirimler” e ve ardından “Bildirim Geçmişi” ne dokunun. (Ayarların farklı bir şekilde sunulduğu bir telefon kullanıyorsanız, bu veya bu hikayedeki sonraki talimatlarla, bunun yerine ayarlar alanınızda arama yapmayı deneyin. Bu sizi aynı yere götürür.)

Bu ayarı açtığınızda artık bildirim ekranında bildirim geçmişini de sol alt köşede görmeye başlayacaksınız.

Android 11 Optimizasyon Ayar 2: Öncelikli bildirimleri aktifleştirin

Android 11, bildirim paneline sohbete özel yeni bir bölüm ekler ve bunun bir kısmı, size mesaj gönderen belirli insanlara veya belli kesimlere uygulayabileceğiniz yeni bir öncelikli konuşma ayarı içerir.

Birini öncelikli olarak işaretlediğinizde, onun mesajları her zaman konuşma bölümünüzde diğerlerinin üzerinde görünecektir. Profil fotoğrafları da durum çubuğunuzda ayrı bir simge olarak görünecektir. Bu simgeye dokunarak kendi kayan penceresi içine kişiye ait mesaj bildirimlerinin tümünü getirebilirsiniz. 

Bu noktada, iş parçacığı yaptığınız her şeyin üstünde görünecektir. Bu bölüm kolay sürekli erişim için küçük bir dairesel simgeye daraltılabilir.

Android 11 Optimizasyon Ayar 3: Yeni medya oynatıcıyı geliştirin

Bu en son Android güncellemesi, geçmiş Android sürümlerinin sayısız bildirim tabanlı medya oynatıcılarını ortadan kaldırır ve bunun yerine, telefonunuzdan oynatılan tüm ses ve videolar için size tek bir modern medya oynatıcı sunar. Görüntüler ve / veya sesler hangi uygulamadan gelirse gelsin, Hızlı Ayarlarınızın üst kısmında aynı sabit oynatıcıda kontroller göreceksiniz – ve son zamanlarda medya oynatan birden fazla uygulamanız varsa, bunlar arasında sağa ve sola kaydırarak hareket edebileceksiniz.

Kullanışlı bir özellik olmasına rağmen varsayılan olarak, oyuncu süresiz olarak ekranda durma eğilimindedir ve karşılamasını geçme eğilimindedir. Bir şeyi dinlemeyi bıraktıktan çok sonra bile, telefonunuzun tamamen genişletilmiş Hızlı Ayarlar alanında bunun için bir oynatıcı göreceksiniz. Ve çoğu zaman, kovmak zor veya imkansızdır.

Seni bilmem ama bu tür ısrarlı karışıklık beni çıldırtıyor. İşte daha iyi bir yol: Sistem ayarlarınızın Ses bölümünü açın, “Medya” ya dokunun ve ardından “Medya oturumu sona erdiğinde oynatıcıyı gizle” seçeneğinin yanındaki geçişi etkinleştirin. Ardından, herhangi bir medya oturumu sona erdiğinde, oynatıcısı otomatik olarak kendiliğinden kaybolur – size işle ilgilenmeniz için daha derli toplu, daha az dağınıklık dolu bir alan bırakır.

Android 11 Optimizasyon Ayar 4: Yeni ekran kaydediciyi ortaya çıkarın

Sonunda Google, Android’e yerel bir ekran kaydedici ekledi. Ancak Android 11 yükseltmesini ilk aldığınızda, muhtemelen orada olduğunu asla fark etmeyeceksiniz.

Fakat bulması inanılmaz derecede kolay – ve onu saklandığı yerden çıkardığınızda, her zaman yakınlarda olacak ve onu kullanmanızı bekleyecek. Ekranınızın üst kısmından iki kez aşağı kaydırarak Hızlı Ayarlar panelinizi açın, ardından içeriğini düzenlemek için ekranın sol alt köşesindeki kalem şeklindeki simgeye dokunun.

Dizilişin etkin olmayan alanına gelene kadar aşağı kaydırın. 

Android 11 Optimizasyon Ayar 5: İzinlerinizi azaltın

Android 11, bir uygulamanın konumunuza, kameranıza veya mikrofonunuza yalnızca bir kez, sınırlı ve bir defaya mahsus olarak erişmesini onaylama yeteneği sunar. Akıllı, değil mi? Tabii ki doğru!

Ancak işin püf noktası şu: Android 11 yükseltmesini aldığınızda, muhtemelen çoktan tonlarca uygulamaya cihazınızın aynı alanlarına tam ve sınırsız erişim vermiş olacaksınız – çünkü tek seferlik kullanım seçeneği ilk önce siz yüklediniz ve kullandınız. Öyleyse, şimdi mevcut uygulamalarınıza geri dönmenin ve hangisinin o sonsuz erişime gerçekten ihtiyaç duyduğunu ve hangisinin yalnızca daha sınırlı, ihtiyaç duyulduğunda elde etmenin daha iyi olacağını düşünmenin ve ardından gerektiğinde ayarlamalar yapmanın tam zamanı.

Bunu yapmak zor değil: Sistem ayarlarınızın Gizlilik bölümüne gidin, “İzin yöneticisi” ne dokunun ve ardından “Konum“, “Kamera” ve “Mikrofon” alanlarına yakından bakın. Yalnızca gerektiğinde erişim izni almasının daha uygun olacağını düşündüğünüz alanlardan herhangi biri için “İzin Verildi” kategorisindeki bir uygulamayla karşılaştığınızda, başlığına dokunun ve ayarını “Her seferinde sor” olarak değiştirin.

Android 11 her zaman konum, kamera veya mikrofon erişimi için gelen yeni izin talepleri için anında karar vermenizi isteyecektir , ancak önceden verilmiş izinlerin bu ilk denetimini yapmak size kalmıştır.

Android 11 Optimizasyon Ayar 6: Yeni güç menünüzü optimize edin

Android 11’de telefonunuzun güç düğmesini basılı tuttuğunuzda, ev ofisinizdeki internete bağlı ışıklar ve termostatlardan gün boyunca kontrol ettiğiniz evinizdeki kameralara kadar yepyeni bir akıllı cihaz kontrolleri menüsü açılır. Varsayılan olarak, muhtemelen biraz dağınık olacak ve ihtiyaçlarınız için optimize edilmiş başka bir şey olmayacak.

Öyleyse güç düğmesini bir saniye basılı tutun ve ardından orada neler olup bittiğini görün. Kaldırmak istediğiniz veya eklemek istediğiniz herhangi bir döşeme görürseniz, ekranın sağ üst alanındaki üç noktalı menü simgesine dokunun ve “Denetim ekle” veya “Denetimleri düzenle” yi seçin. “

Ve Google Pay bağlantılı kredi kartınızın o ekranda aşırı büyük olmasının can sıkıcı bir alan israfı olduğunu fark ederseniz sistem ayarlarınızın Sistem bölümüne gidin, “Hareketler” e ve ardından “Güç menüsü” ve ardından “Kartlar ve geçişler” e dokunun ve o ekrandaki geçişi kapalı konuma getirin.

Android 11 Optimizasyon Ayar 7: Karanlığınızı otomatikleştirin

Son fakat en az önemli değil, ince bir ayarlama, ancak önemli bir ayarlama var sırada. Android 10, bize sistem genelinde bir karanlık modu etkinleştirmek için yeni bir anahtar getirdi. Özellikle karanlık ofisler gibi loş ortamlarda ekrana bakarken sahip olmak güzel bir seçenek. Ancak , günün ve gecenin her anında karanlık bir motifin aktif hale getirilmesini gerçekten sevmiyorsanız, o şeyi gerektiği gibi açıp kapatmayı hatırlamanızı gerektirir.

Eh, Android 11, hoş bir yeni karanlık mod planlama seçeneğiyle bu küçük gözetimi gideriyor. Sistem ayarlarınızın Ekran bölümüne gidin, “Koyu Tema” ya ve ardından “Program” a dokunun. Ve bakın burada elimizde ne var.

Sisteminizin karanlık modunu gün batımı ve gün doğumu ile otomatik olarak açılıp kapanacak şekilde ayarlayabilir veya isterseniz etkinleştirmek ve devre dışı bırakmak için belirli bir zaman bazlı program seçebilirsiniz.

Eğer varsa , gerçekten , telefonunuz gözler için optimize hale gelecek ayarlarınızı aynı alanın “Gece Işığı” bölümünü ziyaret ve ayarlamak istediğiniz bunu aynı programı takip etmek. Bu, ekranınızı akşam saatlerinde renkli ve karartılmış bir duruma ve gün boyunca herhangi bir düşünce veya eylem olmaksızın daha parlak, daha açık bir motife geri döndürür.