Bir dönemin popüler telefon markası Nokia. Yenilmez telefonları ile kişisel haberleşme çağına geçişte arkadaşlık eden bu marka son zamanlarda pek gündemde değil.
Son birkaç gündür sosyal medyada Nokia’nın neden “battığı” konusunda bir çok paylaşım yapıldı. Paylaşımların içeriğine baktığımızda ise Nokia hakkında yeterli bilgi sahibi olunmadığı görülüyor. Bu yazımızda size Nokia’nın nasıl bir şirket olduğunu anlatacağız.
Günümüzdeki Nokia’nın Ekonomik Büyüklüğü
Öncelikle şirketin faal olduğunu belirtelim. Nokia günümüzde 25 milyar dolar ciroya ve 85 binden fazla çalışana sahip. Bu rakamlar size bir şey ifade etmiyorsa hem ciro hem de çalışan sayısı olarak ulusal havayolumuz THY’nin iki katından daha büyük olduğunu belirtelim.
Peki Nokia telefon satmıyorsa bu parayı nerelerden kazanıyor?
GSM şebekeleri bildiğiniz üzere sadece cep telefonlarından oluşan ağlardan değildir. Kamuoyunda sık sık gündeme gelen baz istasyonları şebekenin operatör tarafında görünen kısımları. Tabi ki altyapı sadece baz istasyonlarındaki antenlerden oluşmuyor, arkada pek çok farklı cihaz ve yazılım var. İşte Nokia baz istasyonlarından başlayarak şebekeyi oluşturan alanlarda faaliyet gösteriyor.
Yazılım Alanında Nokia
Ayrıca Nokia yazılım konusunda da çok önemli çalışmalar yapıyor. Her yazılım projesinde olduğu gibi bunların bazıları başarılı iken bazıları başarılı olmuyor. Örneğin Nokia Here adında harita uygulaması geliştirip çok fazla piyasada yer bulamadı. Fakat çok önemli yazılımlar geliştirmeye devam ediyorlar.
Örneğin mobil video kayıtlarında konuşmacının sesini ön plana çıkaran, mikrofondan uzaklaşsa bile sesi duyulabilir seviyeye getiren, arkaplandaki rüzgar sesi gibi istenmeyen etkileri yok eden algoritmalar geliştiriyorlar.
Bu algoritmalar telefon üreticilerine satılıyor. Üreticiler bu tür teknolojilerle tasarım ve yazılım açısından diğer markalardan farklı olmayan telefonlarını bir adım öne çıkarmaya çalışıyor.
Tüketici Elektroniği
Öte yandan Nokia tüketici elektroniği tarafından da çekilmiş değil. Orijinal telefon departmanını Microsoft’a satan Nokia, bir süre sonra piyasadaki diğer üreticilere benzeyen telefonlar üretmeye başladı.
Sadece telefon alanında çalışmıyorlar. Televizyondan kulaklığa farklı tüketici elektroniği ürünleri de geliştiriyorlar. Örneğin geliştirdikleri kulaklık adaptif olarak dışarıdan gelen sesleri engelleyip, müziğin sesini otomatik olarak yükseltiyor.
Not: Bir dönemin popüler müzisyeni İlhan İrem için kullanılan bu başlıkta ile kendisini de anmış olduk.